La Comissió Europea ha creat una reserva estratègica de rescEU constituïda per equips mèdics per ajudar els països de la UE en el context de la pandèmia del COVID19. El material mèdic de la reserva inclou material per a cures intensives, com respiradors, equips de prot4ecció individual, vacunes i altres subministraments de laboratoris.

La presidenta Ursula von der Leyen ha declarat que “amb la primera reserva comuna europea d’equips mèdics d’emergència posem en pràctica la solidaritat de la UE. La reserva beneficiarà a tots els estats membres i a tots els ciutadans. L’única manera d’avançar és ajudar-se mútuament”.

Janez Lenarčič, comissari de Gestió de Crisi, ha afirmat que “la UE està prenent mesures per obtenir més equips destinats als Estats membres. La reserva de rescEU que estem creant té per objectiu obtenir ràpidament els subministraments necessaris per lluitar contra el coronavirus. S’utilitzarà per ajudar els Estats membres que s’enfronten a l’escassetat d’equips necessaris per a tractar els pacients infectats, protegir els professionals de la salut i ajudar a alentir la propagació de virus. El nostre pla és avançar sense demora”.

Una vegada que la mesura entri en vigor avui divendres 20 de març, l’Estat membre que vulgui acollir una reserva rescEU podrà sol·licitar una subvenció directa a la Comissió Europea que cobreix el 90% de el cost de la reserva, mentre que el 10% restant va a càrrec de l’Estat membre i el Centre de Coordinació de la Resposta a Emergències gestionarà la distribució dels equips per garantir que es dirigeixi allà on sigui més necessària. El pressupost inicial de la reserva de la UE és de 50 milions EUR.