La Comissió Europea ha enviat als Estats membres un projecte de proposta de marc temporal d’ajudes estatals per donar suport a l’economia davant el brot de COVID-19, basat en l’article 107, apartat 3, lletra b), del TFUE per posar remei a una greu pertorbació en l’economia de la UE.

La vicepresidenta executiva, Margrethe Vestager, ha declarat  que “la gestió de les repercussions econòmiques del brot de COVID-19 requereix una actuació decidida. Hem d’actuar amb rapidesa i de manera coordinada. Les normes sobre ajudes estatals de la UE proporcionen als Estats membres una sèrie d’eines per a adoptar mesures ràpides i eficaces. Tenim dos objectius comuns: En primer lloc, que les empreses tinguin la liquiditat necessària per mantenir les seves activitats, o, si cal, per congelar-les temporalment, i que l’ajuda arribi a les empreses que ho necessitin. En segon lloc, el suport a les empreses en un Estat membre no soscava la unitat que Europa necessita, especialment en una situació de crisi. Hem de poder confiar en el mercat únic europeu per ajudar a la nostra economia a resistir a aquesta epidèmia i a recuperar-se més endavant”.

El nou marc temporal permetrà als Estats membres establir règims de subvencions directes (o d’avantatges fiscals) de fins a 500,000 EUR per a cada empresa afectada i concedir garanties estatals subvencionades sobre els préstecs bancaris. A més, permetrà préstecs públics i privats amb tipus d’interès bonificats i, finalment, reconeixerà l’important paper de el sector bancari per fer front als efectes econòmics del brot de COVID19 , sobretot en la canalització de l’ajuda als clients finals, en particular a les petites i mitjanes empreses. Aquestes ajudes són ajudes directes als clients dels bancs i no als propis bancs i ofereix orientacions sobre com minimitzar qualsevol ajuda residual indeguda als bancs d’acord amb les normes de la UE.