La Comissió ha presentat un full de ruta europeu per aixecar progressivament les mesures de confinament adoptades com a conseqüència del brot de la COVID19. Les mesures extraordinàries adoptades pels Estats membres i la UE estan donant resultats, ja que han alentit la propagació de virus i salvat milers de vides. Aquestes mesures suposen un enorme cost per a les persones, la societat i l’economia, i no poden durar indefinidament.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha declarat que “la nostra prioritat absoluta és salvar vides i protegir els ciutadans europeus contra el coronavirus. Al mateix temps, és el moment de mirar cap al futur i de centrar-se en la protecció dels mitjans de subsistència. Tot i que les condicions als Estats membres segueixen sent molt diferents, tots els europeus es pregunten amb raó en quin moment i en quin ordre podran aixecar-se les mesures de confinament.” Von der Leyen ha afegit que “la Comissió ha elaborat un catàleg d’orientacions, criteris i mesures que sentin les bases per a una acció reflexiva. La força d’Europa resideix en el seu equilibri social i econòmic. Junts aprenem els uns dels altres i ajudem a la Unió Europea a sortir d’aquesta crisi”.
Per la seva banda, la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, ha manifestat que “la tornada a la normalitat després del confinament pel coronavirus exigirà un enfocament acuradament coordinat i europeu entre els estats membres, basat en la ciència i en l’esperit de solidaritat. És crucial que els nostres sistemes d’assistència sanitària comptin amb capacitat suficient per tractar el nombre creixent de casos nous, que puguem disposar de medicaments i equips essencials i que implantem una àmplia capacitat per a realitzar proves i efectuar rastrejos. Sabem que aquest camí serà llarg i progressiu i que les conseqüències d’aquesta crisi sanitària sense precedents seran duradores. Fins que es descobreixin tractaments eficaços i una vacuna haurem d’aprendre a viure amb aquest virus. Però Europa tornarà a aixecar-se, junta i unida. Aquest és l’únic camí”.
El full de ruta europeu estableix els següents principis fonamentals:
- El moment en què es prenguin les mesures és essencial i s’ha de basar en els criteris següents:
- Criteris epidemiològics que demostrin que la propagació de la malaltia ha disminuït considerablement i s’ha estabilitzat durant un període prolongat.
- Capacitat suficient de sistema sanitari, tenint en compte la taxa d’ocupació de les unitats de cures intensives, la disponibilitat de personal sanitari i de material mèdic.
- Capacitat adequada de seguiment, inclosa la capacitat de realitzar proves a gran escala per detectar i aïllar ràpidament a les persones infectades, així com la capacitat d’ubicació i rastreig.
- Cal un enfocament europeu, un marc comú basat en els elements següents:
- Criteris científics amb la salut pública com a prioritat principal, sent conscients, a el mateix temps, que posar fi a les mesures restrictives implica equilibrar els beneficis per a la salut pública amb els efectes socials i econòmics.
- Coordinació entre els Estats membres, per evitar efectes negatius.
- Respecte i solidaritat. Això és essencial tant per als aspectes relatius a la salut com per als aspectes socioeconòmics. Com a mínim, abans d’aixecar les mesures, els Estats membres han de notificar-se mútuament i a la Comissió aquesta decisió en el moment oportú i tenir en compte els seus punts de vista.
- L’eliminació gradual del confinament requereix mesures d’acompanyament:
- Recollida de dades harmonitzades i desenvolupament d’un sistema sòlid d’informació i traçabilitat dels contactes, amb eines digitals que respectin plenament la privacitat de les dades.
- Ampliació de la capacitat de realitzar proves i harmonització de les metodologies corresponents.
- Augment de la capacitat i de la resiliència dels sistemes nacionals de salut, en particular per fer front a l’augment previst de les infeccions després de l’aixecament de les mesures restrictives.
- Manteniment del reforç de les capacitats en matèria d’equips mèdics i de protecció individual.
- Desenvolupament de tractaments i medicaments segurs i eficaços, així com el desenvolupament i ràpida introducció d’una vacuna per posar fi al coronavirus.
En aquestl full de ruta també hi trobem recomanacions que els Estats membres han de tenir en compte per a planificar l’aixecament de les mesures de confinament:
- L’acció ha de ser gradual: les mesures han de aixecar-se en diferents fases, i s’ha de deixar passar un temps suficient entre elles per mesurar la seva repercussió.
- Les mesures generals han de substituir progressivament per mesures específiques. Per exemple, protegir els grups més vulnerables durant més temps; facilitar el retorn gradual de les activitats econòmiques necessàries; intensificar la neteja i desinfecció periòdiques dels transports públics, botigues i llocs de treball; substituir els estats d’alarma generals per intervencions específiques de les administracions, etc.
- Els controls a les fronteres interiors han de suprimir-se de forma coordinada.
- La reactivació de l’activitat econòmica ha de ser gradual. La totalitat de la població no ha de reincorporar-se al lloc de treball a el mateix temps.
- Les concentracions de persones s’han d’autoritzar progressivament, atenent a les especificitats de les diferents categories d’activitats, com ara:escoles i universitats;activitat comercial; restaurants i cafeteries) amb possible gradació;concentracions massives.
- S’han de mantenir els esforços per prevenir l’expansió de virus, amb campanyes de sensibilització per animar la població a mantenir les sanes pràctiques d’higiene i el distanciament social.
- L’acció ha de ser objecte d’un seguiment continu i cal estar preparats per a la tornada a mesures de confinament més estrictes si fos necessari.
De forma paral·lela, és necessari planificar la recuperació, mitjançant la revitalització de l’economia pel camí del creixement sostenible. Això inclou facilitar una doble transició cap a una societat més ecològica i digital, i extreure totes les lliçons de la crisi actual per a la preparació i la resiliència de la UE.
La Comissió elaborarà un pla de recuperació, basat en una proposta renovada pel pròxim pressupost a llarg termini de la UE (marc financer plurianual) i en el programa de treball actualitzat de la Comissió per a 2020.