Una de les sales del Centre Tarraconense – El Seminari de Tarragona es va omplir, aquest dilluns, per donar el tret de sortida a la mostra “Ara fa 30 anys: Un espai de reflexió“, que es podrà visitar fins al 14 de desembre. Així, amb motiu de la inauguració de l’exposició diversos alumnes de la URV i de Batxillerat de l’institut Campclar van assistir al debat “Ara fa 30 anys: cap a on anem?”, amb la participació de Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Fernando Guirao, professor de la UPF i comissari de l’exposició i Joaquim Millán, secretari general del CCME. Un col·loqui en què es van posar sobre la taula qüestions com l’educació, la governança, les relacions d’Europa amb els Estats Units, les energies renovables o els drets i deures dels Estats membres de la UE.

exposició 30 anys

Alumnes de la URV i de Batxillerat de l’institut Campclar van assistir al debat

exposició debat 30 anys

Ferran Tarradellas, Francesc Roca, Fernando Guirao i Joaquim Millán durant el debat

Fernando Guirao va fer un recorregut per tota l’exposició destacant el paper de Catalunya tant en el moment de l’entrada d’Espanya a la UE com durant aquests 30 anys. “En aquell moment, un 40% dels funcionaris espanyols que treballaven en institucions europees eren catalans”, va incidir. A més, va reivindicar que “Catalunya sempre ha cregut en la UE i ha treballat per una Unió més forta i per apropar Europa als ciutadans”. Finalment, va convidar els visitants a prendre’s la mostra com un espai de reflexió: “hem de saber d’on venim per decidir quina Europa volem”, va assegurar.

Joaquim Millán, per la seva banda, va exposar que “Europa la fem entre tots, és un projecte de ciutadania que permet un procés d’integració europea”. Així, “aquests 30 anys ens han portat una sèrie de drets, alguns, hores d’ara, fonamentals, que no entendríem que no els tinguéssim”, va insistir.

exposició debat 30 anys

Els alumnes assistents van estar molt atents al debat europeu

En la seva intervenció, Ferran Tarradellas va exposar que “segons l’Eurobaròmetre la primera preocupació dels ciutadans de la UE és la immigració, seguit del manteniment de l’estat del benestar”. En aquesta línia, va marcar quins són alguns dels reptes que Europa té al davant, com són la millora de la taxa de natalitat, el Brexit, el terrorisme, el canvi climàtic, els refugiats o el sosteniment de les finances.

Finalment, el conseller d’Educació, Desenvolupament Econòmic i Ocupació de l’Ajuntament de Tarragona, Francesc Roca, va assenyalar que “Europa és una història d’encerts i desencerts”, a la vegada que va insistir que “és cosa de tots que tiri endavant”.

L’exposició

La mostra s’ha preparat amb motiu del 30è aniversari de l’entrada d’Espanya a la Unió Europea, i reflexiona sobre què ha representat la integració europea per a Catalunya i Catalunya per a l’Europa comunitària, i a la vegada planteja la qüestió de què significa avui ser ciutadans de la Unió Europea.

Us convidem a visitar l’exposició i a dir-hi la vostra a les xarxes socials amb l’etiqueta #AraFa30Anys.