Jean-Denis SchulTarragona ha rebut la visita del belga, Jean-Denis Schul, que està recorrent Europa en bicicleta. Nosaltres hem parlat amb ell.

Què fas a Tarragona?

Estic recorrent amb la meva bicicleta Europa, un total de 16 països, durant 10 mesos. Són 10.000km! Volia fer un viatge llarg però molt econòmic i amb una dimensió ecològica important. És tan fàcil desplaçar-se en bici! Es poden fer fàcilment 60km en un sol dia.

En què consisteix el teu projecte?

Aquest era un projecte originalment de caràcter únicament personal, però com treballo en el camp de l’urbanisme vaig buscar una manera d’integrar aquesta dimensió professional en el projecte. Així que aprofito el viatge per analitzar els espais públics de les ciutats per on passo, i per observar la seva accessibilitat pels ciclistes. No tinc temps per fer anàlisis molt importants, però ja he pogut establir algunes tendències. Per exemple, m’he adonat que les guies turístiques no tenen en compte els aspectes més atractius d’una ciutat per a l’accessibilitat d’un ciclista. Hi ha zones molt interessants per a una persona com jo que no s’esmenten, per exemple.

I per què Europa?

Perquè Europa mola! És tan fàcil! No necessites cap paperassa per poder viatjar per Europa, és súper pràctic, és com viatjar per un sol país! I hi ha tantes coses diferents que fer i visitar! Veig que totes aquestes diferències s’estableixen sobre una base comuna a tots, una cultura europea. En termes de desenvolupament, de manera de vida, dels drets de la dona, tenim els mateixos valors encara que es manifesten de manera diferent en cada regió o país.

El itinerari del Jean-Denis

I què tal el viatge fins ara?

Increïble! El que m’ha agradat més són els petits gestos de la gent, com les nombroses persones que simplement m’han saludat el veure’m passar amb un “thumb’s up”. També porto la bandera belga a la bici així que molta gent, belgues o no, vénen a saludar-me espontàniament, parlen amb mi per saber el què faig.

No tens dificultats amb la llengua, o per allotjar-te amb la bici?

De moment tot va bé. Abans d’arribar no parlava gens d’espanyol i ara conec moltes paraules i expressions que em permeten sobreviure. I pels països amb llengües més difícils tinc un llibre especialment fet per als viatgers, ple d’imatges que puc ensenyar a la gent per fer-me entendre. Per a l’allotjament disposo de diverses opcions que sempre funcionen a tot arreu on vaig: de vegades em quedo en un hostal, altres vegades amb la gent que em trobo on sóc o via xarxes socials com Couchsurfing o Warm Showers (que és el mateix que el primer però per als ciclistes). També intento fer alguna cosa especial durant el meu viatge encara que no tinc massa temps: he fet una mica de WWOOFing aquí a Espanya i a Italia, i em quedaré un mes a Grècia per fer un petit projecte de protecció de les tortugues (Archelon).

Europa Velo

© Jean-Denis Schul

Si voleu més informació sobre el seu projecte, Jean-Denis informa regularment a la gent a través del seu bloc (en francès). Et desitgem que sigui una experiència inoblidable i descobreixis moltes persones interessants!

Cyrielle Marlet, staiger Europe Direct Tarragona

Podeu trobar aquesta entrevista al digital La República Checa.