Europe Direct Tarragona ha col·laborat enguany amb el Consell Municipal de l’Infant i Adolescent amb una activitat que també s’està duent a terme a les escoles i instituts de la ciutat i que ja fa deu anys que se celebra a la URV: la Simulació del Parlament Europeu.

Els participants viuen l’experiència de ser eurodiputat o eurodiputada per un dia, primer treballant en el marc de 4 de les famílies polítiques del Parlament Europeu: tots ells han de defensar la postura de la seva família en quatre Comissions Parlamentàries relacionades amb els temes a tractar: la Comissió de Mercat Únic i Protecció al Consumidor; la de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària; la d’Industria, Investigació i Energia; i la Cultura i Educació. Un cop elaborades lespropostes de resolució, és el moment de fer la simulació d’una sessió plenària oberta a la ciutadania i als mitjans de comunicació, seguint la dinàmica del Parlament Europeu de manera simplificada. D’aquesta manera, es presentaran, es defensaran ies votaran les propostes treballades. Els acords finals als quals s’arribi, es recolliran i seran transmesos al Parlament Europeu.

A més, amb la Simulació del Parlament Europeu volem contribuir a desenvolupar actituds i aptituds fonamentals en els infants, a l’hora que els alumnes coneixen el funcionament d’una de les institucions fonamentals de la UE, el Parlament. La simulació és una eina d’aprenentatge que es proposa potenciar les competències de deliberació, negociació, treball en equip i presa de decisions dels estudiants i té com a objectiu apropar els joves a les institucions comunitàries.

El Parlament col·labora estretament amb la Comissió Europea, les agències de la UE, el Consell d’Europa i els organismes nacionals per salvaguardar els drets dels infants i garantir-ne els drets a través de la legislació. Així, el Parlament va nomenar un coordinador sobre els drets de la infància, que actua com a punt de contacte central per supervisar i garantir que els seus drets s’incloguin a les polítiques i la legislació de la UE.

Amb l’estratègia de la UE 2021-2024 sobre els drets de la infància, adoptada el març del 2021, la UE pretén combatre la pobresa, l’exclusió social, la discriminació i qualsevol mena d’intimidació. A més, la UE ha acordat una Garantia Infantil Europea, que té per objectiu garantir que tots els nens de la UE, inclosos els que estan en risc de pobresa, tinguin accés a l’assistència sanitària i l’educació. Cada país de la UE ha nomenat un coordinador de la garantia infantil, responsable de presentar els plans d’acció nacionals fins al 2030. Per la seva banda, la Comissió Europea promou i protegeix en la seva legislació i polítiques el dret dels nens a ser escoltats. Els nens són agents del canvi i la Comissió els vol ajudar en la seva contribució als canvis. Amb l’ajuda de les principals organitzacions de defensa dels drets de la infància, els nens i les nenes van ser consultats sobre l’estratègia i participaran en l’aplicació i el seguiment d’aquesta.