Barri europeu a Brussel.les.

A dintre de la Unió Europea hi ha diverses institucions amb unes funcions concretes, i les principals tenen seu a Brussel·les, però no sempre queda clar qui és qui ni qui fa què. Us hem preparat una breu guia per ajudar a moure-us per les institucions europees de la capital belga.

Brussel·les es considera el centre de la Unió perquè alberga una seu de cadascuna de les tres institucions principals de la UE: de la Comissió Europea, del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea. És cert que les institucions que governen la Unió Europea tenen seus repartides entre Brussel·les, Luxemburg i Estrasburg, però es considera que la capital belga és el centre perque té seus d’aquestes tres institucions i també del Consell Europeu (que no és el mateix que el Consell de la Unió Europea). I per això, la zona de Brussel·les que acull les principals institucions de la Unió Europea es coneix popularment amb el nom de barri europeu.

Qui fa què?

  • Comissió Europea
    La Comissió Europea és l’òrgan executiu, és a dir, proposa les lleis, que més tard el Consell de la Unió Europea i el Parlament Europeu debatran i aprovaran. Després, la Comissió és la que aplica la legislació comunitària i supervisa que es respectin els Tractats. Hi ha 27 comissaris i cada és responsable d’un o més àmbits d’activitat. Els governs dels Estats membres consensuen el nom dels comissaris de les diferents àrees, tot i que aquests no han d’actuar en representació dels seus països sinó de l’interès general de la UE. Els comissaris són nomenats per un període de cinc anys juntament amb el president, que és escollit per Parlament Europeu i que fins al 2019 és Jean-Claude Juncker. Trobareu més informació sobre la Comissió aquí.
  • Parlament Europeu
    El Parlament Europeu és l’únic organisme de la Unió Europea escollit directament pels ciutadans. Representa als més de 500 milions d’europeus i pren moltes de les principals decisions polítiques i legislatives conjuntament amb el Consell Europeu. Dins del Parlament Europeu els diputats s’organitzen en ‘Comissions permanents’ especialitzades en diferents àmbits (ex: Comissió d’Economia, Comissió de Desenvolupament Regional) i formades per funcionaris experts en la matèria. El president del Parlament és escollit per un període de 2 anys i mig, la meitat de la legislatura, i actualment és Antonio Tajani. En aquest enllaç trobareu tota la informació sobre el Parlament.
  • Consell de la Unió Europea
    El Consell el formen un ministre de cada Estat membre de la Unió. Hi ha consells de diferents temes: per exemple Consell d’Agricultura, Consell de Medi Ambient, etc. Té poder pressupostari i legislatiu, juntament amb el Parlament Europeu, el que vol dir que és l’organisme que participa en la presa de decisions de la UE. La presidència és rotatòria cada 6 mesos. Actualment, Estònia té, per primera vegada, la Presidència del Consell de la UE, fins a final de 2017. En aquest enllaç trobareu més informació sobre aquest organisme.
  • Consell Europeu
    A diferència del Consell de la Unió Europea, el Consell Europeu determina les prioritats polítiques, però no té cap poder legislatiu. El formen els caps d’estat o de govern dels països membres de la Unió Europea, que es reuneixen, almenys dos cops l’any, per acordar les directrius de les polítiques de la UE. El president d’aquest organisme és elegit pel Consell Europeu per un període de dos anys i mig i la seva tasca és coordinar tots els Caps d’Estat de la UE i dotar de coherència els objectius de les presidències rotatòries del Consell de la Unió Europea. El passat mes de març Donald Tusk, ex-primer ministre de Polònia, va ser reelegit president del Consell Europeu per dos anys i mig més. Aquí podeu seguir tota l’actualitat del Consell europeu.