Quan la ciutadania no té clar si la Unió Europea és la solució o és el problema alguna cosa s’ha fet malament.

Vull començar per dir que s’ha acostumat malament a la ciutadania abusant de la frase feta que “la UE és la solució” als nostres mals. S’han dissenyat fulls de ruta, estratègies, llibres blancs, etc … utilitzant un llenguatge incomprensible que ha allunyat el projecte europeu dels ciutadans i ciutadanes a les que anava dirigit.

S’ha inventat una terminologia elitista parlant de pilars, esferes, eixos, i de no sé quantes paraules més, que no connecten a la ciutadania amb l’essència del que significa realment la Unió Europea. Si no sabem transmetre a la ciutadania, no podem esperar ni exigir que la ciutadania s’impliqui quan ella és incapaç d’entendre i comprendre allò que és difícil d’explicar.

I en canvi no hem fet pedagogia que la Unió Europea és el resultat de la nostra recent història i que suposa un projecte d’unió política ric per la pluralitat dels seus territoris i la diversitat de la seva ciutadania, d’un espai comú en constant diàleg intercultural i d’una zona d’intercanvi econòmica i comercial, en base a uns valors socials i drets fonamentals que suposen la nostra columna vertebral.

Ens trobem en un moment clau de la història recent europea, tenim un projecte que ens ha ofert pau, drets, progrés i solidaritat, però cal que la ciutadania assumeixi que és el seu projecte, sinó ho fa el projecte haurà fracassat.

Joaquim MILLAN ALEGRET
Secretari General del Consell Català del Moviment Europeu