El projecte inclou accions en l’entorn dels rius de la ciutat, especialment en el Francolí, així com a platges i espais verds

L’Ajuntament de Tarragona opta amb la proposta GreenBelt’26 de renaturalització d’espais urbans i periurbans de l’Anella Verda a la convocatòria d’ajuts al foment d’actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de fons europeus Next Generation. La consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, ha destacat: “Tarragona no pot perdre la oportunitat que suposen aquestes ajudes per fer un salt endavant en la renaturalització de l’entorn i la ciutat”.

El projecte presentat té un pressupost total de 3.472.000 € i inclou accions de planificació, intervencions especifiques i iniciatives de governança, participació, comunicació i seguiment. La proposta inclou iniciatives en diferents entorns com el fluvial, marítim o terrestre.

El projecte s’inicia amb un seguit d’accions de planificació a curt, mig i llarg termini. D’aquesta manera, es vol crear el Pla de gestió de l’Anella Verda de Tarragona i, per aconseguir-ho, s’inclouen la redacció dels documents previs necessaris: Pla d’acció per la Biodiversitat del municipi, el Pla d’adaptació al Canvi Climàtic i de recuperació del domini públic del litoral, els estudis hidrològics de viabilitat de les actuacions en el sistema fluvial i el disseny de la infraestructura verda de Tarragona.

Actuacions 

Més enllà de la planificació, el projecte presentat recull diverses actuacions en diferents ecosistemes. Pel que fa als entorns fluvials s’inclou un ampli projecte de restauració dels habitats del riu Francolí al seu pas per Tarragona. La consellera Miguel ha explicat que “es vol dur a terme una eliminació extensiva de nuclis de canyars, a la vegada que es potencien les franges forestals de ribera. També volem reconfigurar dels endegaments de la llera aigües avall del pont de la N340a i l’arranjar del tram de camí de l’Anella Verda entre el Parc del Francolí i el Parc eco-històric del Pont del Diable”.

La desembocadura del riu Gaià també s’inclou en el projecte i es plantegen treballs d’excavació de noves llacunes litorals sobre el marge esquerre del riu i de delimitació de zones dunars, que influiran positivament en l’establiment d’àrees-nucli per a la preservació de la fauna i flora aquàtica i semiaquàtica d’aquest emblemàtic espai protegit. A més,  aquesta proposta GreenBelt’26 també incorpora la renaturalització del tram urbà del Riu Clar per tal d’augmentar la superfície d’àrees connectores per a la biodiversitat.

Un altre àmbit en el qual es vol intervenir de manera destacada són les platges de la ciutat. En aquest sentit en aquest projecte s’inclouen diferents accions a l’entorn de la platja del Miracle: com la renaturalització de la platja, la integració del parc de Mas Rosselló en el sistema coster de la punta del Miracle i la demolició de la plataforma de formigó. En aquest sentit, la consellera Miguel ha explicat “aquestes accions tenen l’objectiu de retornar a la ciutat un front litoral urbà que resolgui les necessitats dels veïns i veïnes de Tarragona, i que tingui en compte les necessitats de les zones litorals i que la lluiti activament enfront l’emergència climàtica”.

També s’inclou les accions d’eliminació de la flora exòtica i la restauració dunar a la platja de l’Arrabassada i l’eliminació d’estructures artificials i la restauració dunar a la platja Llarga, així com la instal·lació d’ancoratges ecològics dins l’Espai Natural Protegit de la Punta de la Móra Tamarit.

Finalment, també s’inclouen diverses accions de l’Anella Verda com la naturalització de la llacuna del Parc de l’Anella Mediterrània, el foment de la biodiversitat al Parc de Sant Pere i Sant Pau i la restauració d’espais forestals erosionats en l’entorn del Pont del Diable. També s’han inclòs un parell d’actuacions encaminades a evitar incendis com la creació de masses forestals de major resiliència en l’Anella Verda i la recuperació de cultius mediterranis com a franges de prevenció.

La proposta també inclou diferents accions de governança i participació així com de comunicació i seguiment. En aquest sentit s’inclou la creació d’un pla de governança i participació que s’instituirà en el Consell Municipal del Medi Ambient de Tarragona. També es contempla la creació d’un pla de comunicació i sensibilitació que, per una banda, inclourà un programa d’educació ambiental per a escoles i famílies i per l’altra s’implementarà en un la de comunicació del projecte a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.

Finalment el projecte presentat també inclou un Pla de mesura i seguiment d’indicadors que serà confeccionat entorn aquells elements que identifiquin, de forma quantificable, els resultats esperats per cada tipus d’Acció entre els que destaquen: seguiments de biodiversitat (líquens, papallones, quiròpters, macroinvertebrats i peixos), seguiment d’execució d’actuacions (informes anuals) i seguiment de l’impacte social i de gènere (informes d’avaluació).

 

Font: Ajuntament de Tarragona