L’alcalde Pau Ricomà i el conseller Jordi Fortuny van presentar el gruix de projectes que treballa l’Ajuntament de Tarragona per obtenir els fons europeus de recuperació, els #NextGeneration. El model de ciutat sostenible i transformadora impulsat per l’Ajuntament fa que molts dels projectes de mandat previstos encaixin en les línies estratègiques dels fons europeus. S’opta a set projectes, dos dels quals ja han estat aprovats.

El projecte ja aprovat, Tarragona cap al 2030, té un cost de 4,8 M€ dels quals 3 M€ provindran de fons europeus i contempla:
  • L’adquisició de tres autobusos impulsats per hidrogen.
  • L’ampliació de l’aparcament dissuasiu de Torroja i la dignificació de l’aparcament dissuasiu del cementiri.
  • Peatonalitzar el c. Canyelles i remodelar els c. López Peláez i Josepa Massanés.
  • La digitalització de l’activitat de l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona amb un nou sistema informàtic.
El termini d’execució acaba el 12/2024.
Els altres projectes #NextGenerationTGN als quals s’opta són:
Ciutats Patrimoni de la Humanitat. Contempla la rehabilitació i millora de l’accessibilitat del Fòrum de la Colònia amb un pressupost de 3M €. Amb termini d’execució a l’octubre de 2025.
Transformació digital i modernització d’entitats locals. Preveu el desenvolupament de l’IRIS, un nou sistema d’informació que ha de millorar la gestió municipal i els serveis per a la ciutadania amb un pressupost d’1,8 M€. Termini d’execució el desembre del 2022.
Tarragona GreenBelt ’26, que proposa la renaturalització d’espais urbans i periurbans de l’Anella Verda amb un pressupost de 3,6 M€. Amb termini d’execució a desembre de 2025.
Infraestructures d’equipaments escènics i musicals. Es preveu la millora del sistema audiovisual del Teatre Tarragona (projecció, so i il·luminació) amb un pressupost de 200.000 €. Termini d’execució el desembre del 2022.
Compra de llibres, per a la Biblioteca Pepita Ferrer de Torreforta amb un pressupost de 3.000 €. Termini d’execució el desembre del 2022.
Pendent de presentació es troba el projecte Sostenibilitat turística en destí, que contempla intervencions als camins verds, el front marítim i el barri del Serrallo amb un pressupost de 2,6 M€ sol.licitats. La data de presentació serà el 31/03.

Què són els Next Generation EU?

Formen part d’un instrument temporal de la Unió Europea (UE) que té com a finalitat contribuir a la reconstrucció dels països membres de la UE,  reparant els efectes econòmics, socials i sanitaris de la pandèmia de la COVID-19 i alhora impulsar la transició ecològica i digital dels països que en formen part.

Per fer-ho, es destinen 750.000 milions d’euros en subvencions per a projectes transformadors dels diferents estats membre.

L’aposta de Tarragona pels Next Generation EU

El model de ciutat, sostenible i transformadora, impulsat per l’Ajuntament de Tarragona fa que molts dels projectes de mandat previstos encaixin en les línies estratègiques d’aquests fons europeus de recuperació econòmica.

L’estat actual dels projectes presentats per l’Ajuntament de Tarragona és el següent:

Projectes aprovats

Projectes presentats i pendents de resolució