Image George Steiner. Font: Wikimedia.

L’escriptor, pensador i crític literari George Steiner ha mort aquest 3 de febrer als 90 anys a Cambridge. Fill de jueus vienesos va ser professor d’universitats com les de Stanford, Nova York i Princeton i crític literari de The New Yorker durant més de tres dècades. Un humanista, un pensador i un estudiós del llenguatge, entre les seves obres destaquen “La mort de la tragèdia”, “Després de Babel”, “Antígonas”, “Nostàlgia de l’absolut” i “La idea d’Europa”, un text que l’actor Oscar Intente ha representat diversos cops a la nostra ciutat, convidat per Europe Direct Tarragona per promoure el debat i reflexionar als tarragonins al voltant del projecte europeu.

Al començament de la Segona Guerra Mundial, la família d’Steiner, que tenia la previsió de sortir de Viena el 1924 cap a la capital francesa, va sortir de França uns mesos abans de la invasió alemanya de París i es va dirigir cap a Nova York, on George Steiner va continuar amb els seus estudis i va obtenir la nacionalitat nord-americana.

Pensador i crític del seu temps

Aquestes paraules de George Steiner al periodista Borja Bell en una entrevista al diari El País el 2016 reflecteixen el seu pensament i la seva concepció del món: “Estic fastiguejat per l’educació escolar d’avui, que és una fàbrica de incultes i no respecta la memòria. I que no fa res perquè els nens aprenguin les coses de memòria. El poema que viu en nosaltres viu amb nosaltres, canvia com nosaltres, i té a veure amb una funció molt més profunda que la de el cervell. Representa la sensibilitat, la personalitat”.

Imatge d’un monòleg, dirigit i interpretat per Òscar Intente, inspirat en una conferència de George Steiner, a Tarragona.

En la seva professió docent, es va trobar a joves amb una clara falta de voluntat d’implicar-se en la política: “Els joves tenen repugnància pel propi procés polític, i això és molt seriós. Aristòtil va dir que si no veniu a l’àgora per exercir la política, no us heu de queixar que els bandits prenen el poder”. Quan va començar a donar classes a la Universitat de Cambridge, la majoria dels seus estudiants tenien l’ambició de fer política d’alt nivell, entrar al Parlament britànic, mentre que avui en dia, pocs d’ells es veuen temptats a fer una carrera política.

George Steiner assegurava que “el futur és cada cop més complex. Estem atabalats de preguntes a les quals no podem donar respostes. L’immens flux de dades sobrepassa la nostra capacitat limitada.”

Discurs a la gal·la dels premis Príncep d’Astúries 2001

Entre molts altres reconeixements, Geroge Steiner va rebre l’any 2001  el Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats, com un dels més destacats humanistes dels nostres temps. Us deixem l’enllaç del seu discurs al recollir aquest premi, perquè en gaudiu de la lectura: “Sota les circumstàncies actuals, vull dir que alguns problemes són més grans que els nostres cervells. Això pot ser una preocupació, però també és una font d’esperança”.

Pots seguir tota l’actualitat europea a través del nostre blog Directe a Europa i a les xarxes socials: Facebook, TwitterInstagram.