La Comissió Europea ha publicat les directrius per garantir que els drets dels passatgers de la UE s’apliquin de forma coherent a tota la UE quan alguns governs nacionals ja estan aplicant mesures com les restriccions de desplaçaments i els controls fronterers.

La comissària de Transports, Adina Vălean, ha declarat que “davant les cancel·lacions massives i els retards soferts pels passatgers i els operadors de transport a causa de la pandèmia de COVID19, la Comissió vol oferir seguretat jurídica sobre com aplicar els drets dels passatgers de la UE.”

Aquestes directrius proporcionen seguretat jurídica sobre com aplicar de manera coordinada els drets dels passatgers de la UE a tota la Unió Europea i s’apliquen als drets dels passatgers que viatgen en avió, tren, vaixell o autobús, així com al trànsit per vies navegables interiors, i estableixen les corresponents obligacions dels transportistes.

Les directrius deixen clar que les circumstàncies actuals són extraordinàries, i per aquest motiu, determinats drets com la indemnització en cas de cancel·lació d’un vol menys de dues setmanes abans de la data de sortida, poden no ser aplicables.

En cas de cancel·lacions, el proveïdor de transport ha de reemborsar l’import als passatgers o oferir-li altres bitllets. Si són els mateixos viatgers els que decideixen cancel·lar el seu viatge, el reemborsament del bitllet dependrà del seu tipus i les empreses podran oferir bons per al seu ús posterior.