Tarragona ha acollit aquest dilluns la Simulació del Parlament Europeu, una iniciativa que per tercer any consecutiu ha proposat a la ciutadania tarragonina posar-se en el paper dels seus eurodiputats per conèixer el funcionament de la institució europea. L’experiència, organitzada per l’oficina Europe Direct Tarragona i la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha permès als ciutadans participar en debats d’actualitat a través de comissions parlamentàries i grups polítics, com en la dinàmica parlamentària real. Un cop treballats els temes s’han portat al Ple simulat del Parlament, que avui s’ha celebrat a l’Aula Magna del Campus Catalunya, i que ha estat presidit per la portaveu de l’Oficina d’Informació del Parlament a Barcelona, Maria Teresa Calvo.

Imatge d'una de les comissions sectorials de la Simulació del Parlament Europeu avui a Tarragona.

Imatge d’una de les comissions sectorials de la Simulació del Parlament Europeu avui a Tarragona.

“Actes com aquest ajuden a comprendre la realitat política i a opinar amb coneixement de causa. Molt interessant”, explica Ruben Espuny, un dels ciutadans tarragonins que avui ha participat en la Simulació. Europeista convençut, ell ha simulat aquest matí ser un dels 751 eurodiputats i eurodiputades que conformen el Parlament Europeu procedents dels seus 28 Estats membres, els quals treballen diàriament en 24 llengües. Espuny ha viscut l’experiència com a integrant del grup parlamentari democristià i dins la comissió de Medi Ambient. “Una cosa és la teoria i l’altra la pràctica, no és tan fàcil com sembla el funcionament d’un parlament, és la suma de molts factors el que fa que una llei tiri endavant o no, és molt fàcil criticar sense conèixer-ho”, afegeix.

 

Un debat molt ric organitzat en comissions sectorials i famílies polítiques
Els participants han pogut debatre sobre algunes qüestions de l’actualitat europea en el marc de grups polítics i comissions sectorials, com a membres de quatre dels vuit grups plurinacionals del Parlament Europeu: Democristians Europeus, Socialdemòcrates Europeus, Esquerra-Verda Europea i Liberals Europeus, i dins les comissions sectorials de Llibertats Civils; Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària; Afers Constitucionals; i Drets de la Dona i Igualtat de Gènere. “Ha estat un debat molt ric i molt ordenat, els participants han estat molt posats en el seu paper i això ens ha fet viure un debat molt intens amb rèpliques molt interessants”, afirma la responsable de l’Oficina Europe Direct Tarragona, Marta Domènech.

Al Parlament Europeu, per tirar una iniciativa endavant cal una majoria absoluta de 376 vots. La d’avui era una simulació però les resolucions que s’han aprovat en el Ple de l’Aula Magna es faran arribar als eurodiputats catalans. Tan sols una s’ha aprovat per unanimitat, la que feia referència als drets de la dona i la igualtat de gènere. Els ciutadans tarragonins han instat al Parlament a iniciar els treballs per aprovar una directiva sobre violència de gènere que sigui d’obligat compliment a tots els Estats membres, “un exemple de com és d’important la Unió Europea en les nostres vides”, diu Màriam Lufti, una de les estudiants de Jurídiques de la URV que també ha participat en la simulació.

Imatge del ple celebrat en la Simulació del Parlament Europeu, avui a Tarragona.

Imatge del ple celebrat en la Simulació del Parlament Europeu, avui a Tarragona.

La participació i accessibilitat dels ciutadans al Parlament Europeu és un dels valors que destaca la representant de la seva Oficina d’Informació a Barcelona, Maria Teresa Calvo, que avui ha estat a Tarragona: “Tots els debats plenaris i les comissions parlamentàries són públics i accessibles en directe per internet (streaming), igual que els contactes dels diputats (telèfons i correus electrònics) i funcionaris també ho són i tot ciutadà s´hi pot adreçar lliurement. I es poden adreçar peticions a la comissió de peticions si es considera que no s’aplica correctament la legislació comunitària, com és el cas de la petició sobre el cabal del Delta de l’Ebre que, recentment va donar lloc a una visita d’una delegació de diputats”.

El debat de la III Simulació del Parlament Europeu s’ha pogut seguir a les xarxes a través de l’etiqueta #europarlaTGN, i tindrà continuïtat aquest divendres també amb un acte a la Universitat, a Tarragona.

 

Divendres #europarlaTGN amb un col·loqui amb tres eurodiputats
CARTELL DEBAT EURODIPUTATSI és que aquesta activitat forma part del conjunt d’actuacions que impulsa l’Oficina Europe Direct de Tarragona per apropar la Unió Europea a la ciutadania i fomentar el coneixement de les institucions entre els ciutadans de les nostres comarques.

Aquest divendres, l’activitat continua amb l’organització d’un col·loqui amb diputats catalans, també de manera coordinada amb la facultat de Jurídiques de la URV. Es tracta d’un debat amb Francesc Gambús, eurodiputat del Partit Popular Europeu, Ramon Tremosa, de l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa, i Ernest Maragall, dels Verds/ALE. L’acte serà moderat pel periodista Xavier Grasset, i tindrà lloc a les 12 hores a l’Aula Magna del Campus Catalunya de la URV.

Més informació de les activitats europeistes a la ciutat, podeu consultar en aquest mateix bloc, on trobareu una entrevista completa a Maria Teresa Calvo. També podeu seguir els perfils en xarxes socials de l’oficina Europe Direct Tarragona al seu facebook i al seu perfil twitter.

Pel que fa a l’activitat del Parlament Europeu es pot seguir a través de l’Oficina del Parlament a Barcelona, a través del seu web, al perfil de twitter: @Europarl_CAT, a la seva pàgina facebook i a instagram a través del perfil @parlamenteuropeu.