Imagina que per un dia ets un dels 751 eurodiputats i formes part d’un dels 8 grups polítics plurinacionals del Parlament Europeu (PE), on es parlen 24 llengües. Imagina que participes del debat parlamentari sobre temes d’actualitat i que, abans d’arribar al ple, has fet un treball previ en una de les 20 Comissions parlamentàries sectorials que presenten les seves conclusions al Parlament per ser aprovades i, a partir d’aquí, aplicades en els 28 estats membres de la Unió Europea (UE).
T’ho imagines? Doncs aquest dimecres aquest escenari imaginari anirà més enllà de la imaginació i un centenar d’alumnes de Grau de Dret i Doble Grau de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) podran posar-se en el paper dels eurodiputats gràcies a la seva participació en la Simulació del Parlament Europeu que es fa a la ciutat de Tarragona.
La Simulació, que aquest any arriba a la seva 5a edició, està organitzada pel Centre d’Informació Europe Direct Tarragona, la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Es portarà a terme al Campus Catalunya al llarg de tot el matí de dimecres, entre les 8.30 i les 14 hores, i comptà amb el suport del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City, i l’Observatori de la Igualtat de la URV.
Eurodiputats i eurodiputades per un dia
Els participants viuran l’experiència de ser eurodiputat o eurodiputada per un dia, primer treballant en el marc de 4 dels 8 partits plurinacionals del Parlament Europeu: Socialdemòcrates Europeus, Liberals Europeus, Esquerra Verda Europea i Democratacristians Europeus. Tots ells hauran de defensar la postura del “seu” partit en quatre Comissions Parlamentàries relacionades amb els temes a tractar: la Comissió de Desenvolupament Regional; la de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària; la de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere; i la Cultura i Educació. Comptaran amb un dinamitzador per promoure el debat i amb un assessor jurídic especialitzat en la matèria per assegurar que el contingut de les resolucions siguin competència de les institucions europees, i el sentit del vot sigui legal i correcte.
I és que un cop fet el treball en grups polítics i comissions, l’Aula Magna del Campus Catalunya es convertirà en la cambra parlamentària europea i s’hi celebrarà la simulació d’una sessió plenària oberta a la ciutadania i als mitjans de comunicació, presidida per Sergi Barrera, responsable de premsa de l’oficina del PE a Barcelona. Seguint la dinàmica del Parlament Europeu de manera simplificada, es presentaran, es defensaran i es votaran les propostes treballades, i els acords finals als quals s’arribi, es recolliran i seran transmesos al Parlament Europeu i als eurodiputats catalans.
L’actualitat europea, a debat
Aquesta és també una oportunitat per la ciutadania per transmetre les seves inquietuds i opinions dels diferents temes que es tractaran, aquest any a la Simulació: “Agenda Urbana Europea: mobilitat sostenible”, “La problemàtica mediambiental derivada dels sediments retinguts als embassaments de la conca de l’Ebre”, “Fake news” i “L’impacte de les polítiques fiscals en la igualtat de gènere”.
La jornada i el debat de la V Simulació del Parlament Europeu es podrà seguir a les xarxes a través de l’etiqueta #europarlaTGN, i tindrà continuïtat a actes com el debat d’Eurodiputats que tindrà lloc el pròxim 6 d’abril. Us animem a seguir-ho!
Centre d’informació Europe Direct Tarragona
La simulació forma part de l’oferta d’activitats que el centre EDTGN organitza al territori per apropar la UE a la ciutadania. Per a més informació podeu consultar la web d’Europe Direct Tarragona i seguir els seus perfils a les xarxes socials, tant a Facebook com a Twitter.