Cinc anys celebrant la Simulació del Parlament Europeu a Tarragona

Participants de la VI Simulació Parlament Europeu.

Una vintena d’europarlamentaris’  – en realitat estudiants de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili – es  troben a l’aula 421 per debatre sobre ‘Municipis i canvi climàtic’, el tema d’avui a la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària de la Simulació del Parlament Europeu a Tarragona. La trobada sectorial compta amb joves estudiants que han d’assumir el rol del partit polític al qual representen: liberals, socialdemòcrates, verds, democratacristians… Independentment del que pensen, en aquest cas es tracta de fer propostes per debatre i avançar en matèria de transició energètica des del món local i en el marc de la Unió Europea.

I igual que aquesta, al matí a la Universitat tarragonina hi havia actives tres altres comissions: la d’Afers Exteriors, amb ‘La creació d’un exèrcit europeu’ com a tema del dia; la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interiors, que tracta sobre ‘La protecció del col·lectiu LGBTI en el marc de la directiva d’acollida’; i la Comissió de Cultura i Educació que debat sobre ‘La lluita de les fake news’.  Un assessor jurídic i un ponent s’encarregaven de recollir i redactar la proposta que cada Comissió havia de debatre i portar a votació al Ple simulat del Parlament Europeu que avui se celebrava a l’Aula Magna de la URV, i que ha estat presidit pel director de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera.

Simulant el treball del Parlament Europeu

Comissió de Medi Ambient, alut pública i seguretat alimentària.

“Cal obrir la ment i proposar mesures que suposin un benefici comú; a Europa tenim realitats totalment diverses però calen propostes de les més beneficioses possibles per la majoria de ciutadans”, els avisa la doctora Susana Borràs, que avui actua de dinamitzadora amb els alumnes, perquè es posin en la pell d’un eurodiputat per un dia. Incentius, bones pràctiques, mesures fiscals, compromisos amb els reptes del nostre dia… les propostes s’han succeït al llarg del matí, igual com passa dia a dia a Brussel·les o Estrasburg. De fet, aquesta legislatura que ara acaba al Parlament Europeu s’han debatut 1.345 iniciatives legislatives, sent aquest els cinc anys més actius de l’Eurocambra.

A la Simulació, els formalismes també compten. S’ha de respectar el torn de paraula, s’ha de ser curós a l’hora de fonamentar una posició, hi ha un temps per presentar i defensar una proposta, temps per debatre i incloure esmenes i, de tot plegat, s’ha d’elaborar una proposta de resolució conjunta que el portaveu presentarà al Ple de la Simulació del Parlament, on tots els eurodiputats podran votar-la, com a novetat d’aquest any a través d’una aplicació mòbil. Algunes de les propostes que no s’havien aprovat en Comissió s’han acabat entrant com a esmenes en el Plenari de la Simulació, de la mà dels grups polítics i d’aquesta manera algunes encara han pogut ser recollides en l’obtenir el suport de la majoria.

Un Parlament molt plural i molt divers
“A Europa la diversitat d’opinions és molt més gran que en un estat o una regió. Lo positiu és que el Parlament Europeu basa la seva activitat en l’ideari de les persones i dels grups polítics, no dels Estats. Les institucions europees són molt més plurals i els últims anys, des del Tractat de Lisboa (2009), ha crescut el control del Parlament sobre altres institucions europees, així que encara que a vegades el sentim lluny cada cop la ciutadania té més poder a Europa”. Així ho exposa en Miquel Hurtado, un dels quatre estudiants de darrer curs de Grau que han elaborat dictàmens jurídics del Parlament Europeu com a Treball Final de Grau (TFG) i que avui han fet el paper d’assessors a les Comissions simulades. Estudiar les institucions europees, i participar de la Simulació del Parlament Europeu que se celebra cada any a Tarragona, els ha donat “una visió privilegiada de la política i les institucions europees”, diu Marouane Laabas, un altre dels assessors.

Cinc anys a Tarragona i en expansió
Tot plegat amb un objectiu: apropar i aprofundir en el coneixement de les institucions de la Unió Europea i el seu funcionament als ciutadans comunitaris, en aquest cas als universitaris tarragonins, que des de fa cinc anys participen en aquesta experiència amb el suport del centre d’informació Europe Direct Tarragona (EDTgn) i l’Oficina d’Informació del Parlament Europeu a Barcelona, que vol estendre-la arreu del país en pròximes edicions.

Podeu seguir l’activitat i trobar imatges de la VI Simulació del Parlament Europeu avui a Tarragona a les xarxes socials amb l’etiqueta #EuroParlaTGN.