La primera de les #eurotertúlies del 2018 amb el convidat Jordi Angusto.

Més d’una vintena d’estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han participat aquest dimarts a #eurotertúlies, el cicle de xerrades sobre la Unió Europea (UE) que organitza Europe Direct Tarragona amb la URV i que aquest any celebra la seva tercera edició. Jordi Angusto Zambrano, economista i membre del comitè executiu de la Fundació Catalunya Europa, ha exposat les seves reflexions sobre la realitat actual del projecte europeu en la que ha estat primera eurotertúlia de l’any, i ho té clar: “La UE és necessària. Avui dia, cap Estat pot fer front per si sol a reptes i problemes globals, com pot ser el canvi climàtic”.

‘Quina Europa per a quina Catalunya’
El primer eurotertulià de 2018 va fer valdre el paper de la UE a l’hora de resoldre problemàtiques dels Estats, permetent en molts casos avançar i progressar a través de directives europees i iniciatives comunitàries. Angusto va posar com a exemple el dret mediambiental, inexistent al nostre país abans de la nostra entrada a la Unió, i que avui és un tema estratègic i de futur.

Per a Angusto, el projecte europeu és una creació dels Estats però aquests “es veuen superats per la mateixa UE, fins al punt que molts cops els suposa una amenaça”. El ponent va parlar també dels casos de les regions, com Catalunya, que compten amb la UE per davant fins i tot dels seus propis Estats, per resoldre els seus reptes de futur. Del debat de #eurotertúlies se’n desprèn la necessitat de més Europa per als ciutadans i les regions, i menys poder per als Estats com a model per a seguir avançant en el projecte europeu.

L’Europa social versus l’econòmica i financera
La vetllada, celebrada al Tradicionarius de Tarragona, va servir també per debatre i reflexionar sobre temes d’actualitat, com la globalització i la situació econòmica. I hi va haver també temps per interactuar amb el públic, debatent sobre el paper de la ciutadania en el projecte europeu. Angusto va instar als joves universitaris tarragonins a posar el focus en el pilar social del projecte de construcció europea, perquè la unió econòmica i financera no monopolitzi la política europea.

Per la primer eurotertulià de l’any “Europa és un projecte en construcció” i “no té futur sense una ciutadania i una cultura europea fortes”. En aquest sentit, va aplaudir iniciatives com el programa Erasmus + i va animar als joves estudiants a participar d’aquest projecte que traspassa fronteres, com ja han fet més de 9 milons de joves europeus en els seus 30 anys de vida.

Podeu seguir el debat d’aquest cicle de xerrades entorn la UE a Twitter, amb l’etiqueta #eurotertúlies, i apuntar-vos a la pròxima cita. I si voleu seguir connectats a l’actualitat europea des de Tarragona us animem a seguir el nostre bloc, la pàgina Facebook, el nostre perfil @EuropeDirectTGN.