L’esdeveniment es va celebrar durant els dies 4 i 5 del passat mes d’abril i va tenir lloc a la Universitat Rovira i Virgili que, organitzadora de la jornada juntament amb la Universitat de Barcelona i la Universitat de Lleida.
La Jornada va abordar diversos temes rellevants per examinar i interpretar les normes de conflicte que estableixen la llei aplicable als drets reals, tenint en compte els buits legals existents i el debat actual sobre alternatives a la seva regulació donat el creixent suport d’associacions acadèmiques com GEDIP i EAPIL.
El programa de la jornada es va delimitar en diferents àrees clau:
- Dret Internacional privat comparat en matèria de drets reals
- Proposta de Reglament de la Unió Europea que reguli la determinació de la llei aplicable i normes d’aplicació en matèria de drets reals.
- Reptes en les normes de conflicte sobre drets reals a l’era digital.
- Altes qüestions particulars de les normes de Dret Internacional Privat en materia de drets reals.
Els principals temes que es van abordar en aquesta jornada són:
- Propietat privada: Es va centrar el debat en com el concepte de propietat privada pot ser restringit en entorns digitals, incloent-hi les activitats comercials.
- Criptomonedes i la seva regulació: Un altre tema impactant de l’era digital que es va tractar són les criptomonedes i la seva regulació. Es va analitzar la naturalesa de les criptomonedes com Bitcoin i Ether, així com el seu valor econòmic i les implicacions legals que comporten. També es va assenyalar la falta d’una regulació internacional clara.
- Registres digitals: Es va abordar el tema dels registres digitals i la circulació transfronterera de documents de registre de terres a la Unió Europea. Es va discutir sobre la problemàtica d’un panorama legal fragmentat en la Unió Europea en el que respecta a l’autenticitat i veracitat dels documents digitals de registres de terres.
- Propietat intel·lectual: Es va discutir sobre aspectes de propietat intel·lectual en relació amb la creació i producció d’actius digitals. Es va fer un enfocament sobre com la falta de regles clares en l’àmbit internacional dificulta la protecció dels drets de propietat intel·lectual al món digital.
- Garanties legals: Es va analitzar el tractament de garanties legals, especialment en relació amb els béns culturals.
En aquest esdeveniment es va proporcionar una plataforma essencial per al debat i la discussió de qüestions legals de rellevància internacional, amb un enfocament particular en l’entorn digital, un tema d’importància crítica per a les generacions actuals i futures.
L’esdeveniment va comptar amb la participació de professionals d’arreu del món, incloent-hi acadèmics de prestigioses institucions com la Universitat d’Oxford o de Glasgow. Aquests experts van compartir els seus coneixements i experiències en el camp, enriquint les discussions amb les seves perspectives en la matèria.
Mimoun Ben Fakir, estudiant de Dret de la Universitat Rovira i Virgili i estudiant en pràctiques a Europe Direct Tarragona