La Comissió Europea ha proposat un pressupost de 341,5 milions d’euros per als pròxims tres anys i una base jurídica específica per al Cos Europeu de Solidaritat. Així es contribuirà a consolidar la iniciativa i a crear més oportunitats per als joves. De fet, es preveu que des d’ara i fins a finals del 2020 hi puguin participar uns 100.000 joves. D’aquesta manera, a més d’oferir voluntariat, pràctiques i llocs de feina, el Cos Europeu de Solidaritat també posarà a disposició dels participants l’oportunitat de crear els seus propis projectes de solidaritat o de presentar-se voluntaris com a grup.

Durant una primera fase, que es va posar en marxa el passat mes de desembre, es van mobilitzar vuit programes diferents per tal d’oferir oportunitats de voluntariat, pràctiques o llocs de feina en el marc del Cos. Ja s’hi han apuntat més de 30.000 joves i els primers ja han començat les seves activitats a les seves destinacions.

Pel que fa al tipus d’activitats que s’oferiran a partir d’ara hi ha:

  • Les col·locacions solidàries donaran suport als joves per a la realització d’activitats de voluntariat durant un període de fins a 12 mesos, períodes de pràctiques normalment de 2 a 6 mesos, i llocs de treball, de conformitat amb la legislació nacional pertinent, de 2 a 12 mesos.
  • Els equips de voluntariat permetran que grups de 10 a 40 joves voluntaris de diferents països aconsegueixin obtenir, conjuntament, un resultat durant un període de 2 setmanes a 2 mesos.
  • Els projectes de solidaritat permetran a petits grups d’almenys 5 participants crear i aplicar projectes de solidaritat a escala local, per la seva pròpia iniciativa, durant un període de 2 a 12 mesos.
  • Les activitats de creació de xarxes contribuiran a atraure acabats d’arribar al Cos Europeu de Solidaritat, permetran l’intercanvi de bones pràctiques, proporcionaran un suport posterior a la col·locació i establiran xarxes d’antics alumnes.

Totes aquestes accions oferiran als joves de tot Europa noves oportunitats per a implicar-se en activitats solidàries que facin front a reptes socials i reforcin les comunitats. Paral·lelament, contribuiran a millorar les capacitats i competències que els joves necessiten per al seu propi desenvolupament personal i professional, al principi de les seves carreres.

Antecedents

Aquesta proposta es produeix en el moment de la celebració del 30è aniversari d’Erasmus, que va començar com un modest programa d’intercanvi d’educació superior i que, actualment, sota la denominació d’Erasmus+ ofereix una àmplia gamma d’oportunitats d’aprenentatge en diferents àmbits.

Per a més informació, pots consultar la pàgina de Facebook del Cos Europeu de Solidaritat i també inscriure-t’hi!