Europa no s’oblida de la gent gran. No volem una Europa vella, sino una Europa amb experiència.
Aquesta setmana, La República Checa ha convidat a Europe Direct Tarragona a participar en una taula rodona amb el títol “Què fem amb la gent gran” per tal de donar a conèixer les polítiques europees en matèria d’envelliment actiu.
Des de l’any 2009, el 29 d’abril, Europa celebra el dia europeu de la solidaritat intergeneracional. La població europea envelleix ràpidament a causa de l’augment de l’esperança de vida i la baixa taxa de natalitat.
Així, els desafiaments d’una Europa envellida són el descens de la població en edat de treballar i el seu impacte en el mercat laboral, els sistemes sanitaris i la qualitat de vida.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (2002), envellir activament significa continuar participant en el mercat laboral, realitzar altres activitats productives no remunerades i viure de forma saludable i independent. La persona gran ha de ser autònoma i vàlida per ella mateixa i és responsabilitat de les autoritats politiques posar les eines per fer-ho possible.
Per aquest motiu, l’any 2012 es va fer la “Declaració del Consell sobre l’any Europeu del Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional” que proposava mesures per aconseguir una protecció social més adequada, invertir en les persones per reforçar les seves competències i les seves capacitats i donar suport a les persones en els moments crítics de la vida.
Podeu llegir aquí el resum del què es va dir a la taula rodona.